Roestige stipspanner

Idaea inquinata

roestige stipspanner

Vliegtijd & gedrag

Eind mei-begin augustus in één generatie.

Verspreiding

Levenscyclus

Roestige stipspanner

Rups: juli-mei.

Verspreiding

Van Marokko en het Iberisch Schiereiland tot Oost-Europa; in het noorden tot de Baltische staten. Uit Denemarken en Finland slechts enkele meldingen; in het zuiden: alle Middellandse Zee-eilanden, Italië, de Balkan, Klein-Azië, de Kaukasus en verder oostelijk tot Kazachstan.

Benaming

  • Engelse naam Rusty Wave
  • Duitse naam Heu-Zwergspanner
  • Synoniemen Idaea herbariata
    Acidalia herbariata

Meer over de naam

Toelichting Nederlandse naam
De stipspanners hebben een meer of minder duidelijke middenstip op voor- en ook vaak op achtervleugels. Nagenoeg alle Scopula's en Idaea's zijn stipspanners. Deze stipspanner heeft een roestkleurige grondkleur op de vleugels. Meer over Nederlandse namen

Toelichting wetenschappelijke naam
Idaea: idaios heeft betrekking op de berg Ida, de uitzichtplaats van waaruit de goden en godinnen de gevechten rond Troje volgden.inquinata: inquinatus is vuil, niet schoon, hetgeen duidt op het wolkerige uiterlijk van de tekening.

Auteursnaam en jaartal
(Scopoli, 1763)

Trends

Onderstaande grafieken tonen de verandering in de talrijkheid van de soort in de loop van de tijd.De eerste grafiek geeft het verloop over de hele periode waarvan we waarnemingen hebben.Omdat de oude gegevens vaak niet erg nauwkeurig zijn (geen aantallen) en incompleet (nadruk op zeldzame soorten) worh3 hier de presentie afgebeeld.De tweede grafiek laat het verloop zien van de prestatie van de soort in de laatste dertig jaar.Wat presentie en prestatie precies zijn, en hoe ze worden berekend kunt u lezen op de pagina De berekeningen.

Herkenning

Voorvleugellengte: 8-10 mm. Een kleine stipspanner met tamelijk afgeronde vleugels en een kenmerkende vaak ietwat roodachtig roestbruine tekening in de vorm van vlekken en banden. De vleugels zijn donker bespikkeld. De franjelijn bestaat uit stippen. De tekening varieert, met name kan het donkere bandje tussen de binnenste dwarslijn en de middelste dwarslijn geheel of gedeeltelijk ontbreken.

Habitat

De Vlinderstichting beschermt al 40 jaar vlinders en libellen. Wij vinden dat zij overal waar ze in de natuur thuis horen ook daadwerkelijk moeten voorkomen.

Planten

Meer uit dezelfde familie

Doe mee aan de tuinvlindertelling

Heb je een vlinder of libel gespot? Meld het ons! Jouw waarnemingen zijn waardevol voor het behoud van deze insecten. Samen kunnen we hun populaties in kaart brengen en beschermen. Ga naar onze website en deel jouw observaties. Help mee aan het behoud van deze prachtige dieren en draag bij aan de wetenschap van de biodiversiteit.

Waarneming melden