Scheefbloemwitje

Pieris mannii

scheefbloemwitje

Vliegtijd & gedrag

Eind maart-begin juni, juni-augustus en juli-november in drie generaties, waarbij de tweede en derde generatie elkaar overlappen.

Verspreiding

Levenscyclus

Scheefbloemwitje

Verspreiding

Benaming

  • Engelse naam Southern small white
  • Duitse naam Karstweißling
  • Franse naam Piéride de l'Ibéride

Meer over de naam

Toelichting Nederlandse naam
Een van de veel gebruikte waardplanten van de rups is scheefbloem. Meer over Nederlandse namen

Toelichting wetenschappelijke naam
Pieris: Pieris is een van de muzen (Pierides) die op de berg Pierus woonden, dicht bij de Olympus.mannii: Vernoemd naar Josef Johann Mann (19 mei 1804 – 20 maart 1889), ook wel Johann Josef Ritter von Mann. Hij was een Duitse entomoloog gespecialiseerd in Lepidoptera.

Auteursnaam en jaartal
(Mayer, 1851)

Trends

Onderstaande diagrammen tonen de veranderingen van de talrijkheid in de loop van de tijd. De gegevens zijn afkomstig uit het Landelijk Meetnet Vlinders (CBS / De Vlinderstichting) en de Nationale Databank Flora en Fauna.

Herkenning

Verschillen tussen het klein koolwitje en het scheefbloemwitje: bij het klein koolwitje is de zwarte vlek op de voorvleugel rond, bij het scheefbloemwitje rechthoekig en groot. Achterkant middenstip is hol; trek je een gedachtenlijntje tussen die vlek en de rand van de zwarte puntvlek, dan loopt die schuin naar boven bij het klein koolwitje en min of meer recht bij het scheefbloemwitje; de vleugelpunt van het klein koolwitje is spits, bij het scheefbloemwitje is hij meer afgerond. Voor de onderkant: bij het scheefbloemwitje is de bestuiving aan beide kanten van de middencel ongeveer even dicht, terwijl die bij het klein koolwitje aan de onderrand van de middencel duidelijk verdicht is.

Habitat

De Vlinderstichting beschermt al 40 jaar vlinders en libellen. Wij vinden dat zij overal waar ze in de natuur thuis horen ook daadwerkelijk moeten voorkomen.

Parken

Ruigten

Steenachtige plaatsen

Tuinen

Volkstuinen

Planten

Blaasschildzaad

Herik

Look-zonder-look

Rucola

Scheefbloem

Zandkool

Meer uit dezelfde familie

Doe mee aan de tuinvlindertelling

Heb je een vlinder of libel gespot? Meld het ons! Jouw waarnemingen zijn waardevol voor het behoud van deze insecten. Samen kunnen we hun populaties in kaart brengen en beschermen. Ga naar onze website en deel jouw observaties. Help mee aan het behoud van deze prachtige dieren en draag bij aan de wetenschap van de biodiversiteit.

Waarneming melden