Stalkruidspanner

Aplasta ononaria

stalkruidspanner

Vliegtijd & gedrag

De soort vliegt in het buitenland van juni tot september. De vlinders komen op licht en worden overdag soms opgejaagd uit de grasvegetatie.

Verspreiding

Levenscyclus

Stalkruidspanner

Rups: juli-mei. De soort overwintert als jonge rups laag op de waardplant en verpopt zich in een losse cocon onder de waardplant.

Verspreiding

In het zuiden van het Iberisch Schiereiland via Italië en de Balkan tot Klein-Azië en Armenië. In het noorden van Engeland tot de Baltische staten en verder Zuid-Rusland en de Kaukasus. Niet in Scandinavië.

Benaming

  • Engelse naam Rest Harrow
  • Duitse naam Hauhechelspanner
  • Franse naam la Phalène de l arrête-boeuf

Meer over de naam

Toelichting Nederlandse naam
Stalkruid is de enige waardplant van deze spanner. Meer over Nederlandse namen Meer over Nederlandse namen

Toelichting wetenschappelijke naam
Aplasta: aplastos is onveranderd, eenvoudig, ongerept. Heeft waarschijnlijk te maken met de vage tekening op de vleugels.ononaria: Ononis is stalkruid, de waardplant van de vlinder.

Auteursnaam en jaartal
(Fuessly, 1783)

Trends

Onderstaande grafieken tonen de verandering in de talrijkheid van de soort in de loop van de tijd.De eerste grafiek geeft het verloop over de hele periode waarvan we waarnemingen hebben.Omdat de oude gegevens vaak niet erg nauwkeurig zijn (geen aantallen) en incompleet (nadruk op zeldzame soorten) worh3 hier de presentie afgebeeld.De tweede grafiek laat het verloop zien van de prestatie van de soort in de laatste dertig jaar.Wat presentie en prestatie precies zijn, en hoe ze worden berekend kunt u lezen op de pagina De berekeningen.

Herkenning

Voorvleugellengte: 13-14 mm. In rust, hangend aan stengels in open grasvegetaties, bedekken de voorvleugels vrijwel geheel de achtervleugels. De roodachtige banden in het zoomveld en de spikkeltjes, die het duidelijkst zijn bij het mannetje, vormen samen met het ontbreken van verdere tekening op de vleugel een karakteristieke combinatie.

Habitat

De Vlinderstichting beschermt al 40 jaar vlinders en libellen. Wij vinden dat zij overal waar ze in de natuur thuis horen ook daadwerkelijk moeten voorkomen.

Kalkgraslanden

Planten

Stalkruid

Meer uit dezelfde familie

Doe mee aan de tuinvlindertelling

Heb je een vlinder of libel gespot? Meld het ons! Jouw waarnemingen zijn waardevol voor het behoud van deze insecten. Samen kunnen we hun populaties in kaart brengen en beschermen. Ga naar onze website en deel jouw observaties. Help mee aan het behoud van deze prachtige dieren en draag bij aan de wetenschap van de biodiversiteit.

Waarneming melden