Verspreiding
Levenscyclus
Vijfvlek-sint-jansvlinder
Rups: augustus-juni. De rups overwintert één of twee keer en verpopt zich in een cocon die laag in de vegetatie verborgen is.

Cocon

Vlinder

Museum
Verspreiding
Wijdverbreid in het westelijke Middellandse Zeegebied met concentraties rond rivieren en andere vochtige gebieden alsook in Noordoost-Tunesië en in Marokko. Binnen Europa: Iberisch schiereiland, Frankrijk, de Kanaaleilanden, Zuid-Engeland, Midden-Europa tot Polen en Tsjechië. Oostelijk tot West-Oekraine. Niet in Scandinavië, de Centrale Alpendelen en Italië. Een geïsoleerde populatie aan de oostkust van Sicilië vindt waarschijnlijk zijn oorsprong in import.
Benaming
- Engelse naam Five-spot Burnet
- Duitse naam Sumpfhornklee-Widderchen
- Oud Nederlandse naam vijf-stippige st.jansvlinder
Meer over de naam
Toelichting Nederlandse naam
Sint-jansvlinder is een al lang bestaande naam die al gebruikt wordt door Ter Haar in 'Onze vlinders'. De vliegtijd begint rond 24 juni, de naamdag van Sint Jan. De vijfvlek-sint-jansvlinder heeft vijf rode vlekken op beide voorvleugels. Meer over Nederlandse namen
Toelichting wetenschappelijke naam
Zygaena: zugaina is hamerkophaai. Dat deze naam (later) werd gebruikt voor het genus Zygaena is toeval en heeft niet te maken met de vorm van de antennes. Fabricius hield van woordspelingen en raadseltjes hetgeen het begrijpen van achtergronden van de naamgeving niet duidelijker maakt.trifolii: Trifolium is meerdere klaversoorten; de waardplant zit daar echter niet bij.
Auteursnaam en jaartal
(Esper, 1783)
Trends
Onderstaande grafieken tonen de verandering in de talrijkheid van de soort in de loop van de tijd.De eerste grafiek geeft het verloop over de hele periode waarvan we waarnemingen hebben.Omdat de oude gegevens vaak niet erg nauwkeurig zijn (geen aantallen) en incompleet (nadruk op zeldzame soorten) worh3 hier de presentie afgebeeld.De tweede grafiek laat het verloop zien van de prestatie van de soort in de laatste dertig jaar.Wat presentie en prestatie precies zijn, en hoe ze worden berekend kunt u lezen op de pagina De berekeningen.
Herkenning
Voorvleugellengte: 14-19 mm. Een bloeddrupje met vijf rode vlekken, waarvan met name de middelste twee vaak met elkaar verbonden zijn. Is vergeleken met andere bloeddrupjes een trage vlieger.