Witte grijsbandspanner

Cabera pusaria

witte grijsbandspanner

Vliegtijd & gedrag

Eind april-eind september in twee generaties; de tweede generatie is partieel. De vlinders worden overdag vaak rustend op bladeren aangetroffen of daarvan opgejaagd. Ze vliegen vooral in de schemering in de buurt van de waardplant; vaak worden meerdere vlinders bij elkaar waargenomen. Ze komen geregeld op licht, echter relatief weinig in vergelijking met de vaak op de vliegplaats aanwezige aantallen.

Verspreiding

Levenscyclus

Witte grijsbandspanner

Rups: juni-september. De soort overwintert als pop in de strooisellaag of in de bovenste bodemlaag.

Cocon

Museum

Verspreiding

Van het Iberisch Schiereiland via heel Europa tot in het Amoergebied; in het zuiden: van het Middellandse Zeegebied via de Balkanlanden, Klein-Azië en de Kaspische Zee tot het westen van Centraal-Azië; in het noorden tot boven de poolcirkel.

Benaming

  • Engelse naam Common White Wave
  • Duitse naam Weissstirn-Weissspanner
  • Franse naam la Cabère virginale
    la Délicate
  • Oud Nederlandse naam lichte grijsbandspanner
    witte grijsbandvlinder
    witte spanner
    wit- en grijsbandvlinder
    wit-met-grijzespanner
  • Synoniemen Deilinia pusaria

Meer over de naam

Toelichting Nederlandse naam
De bandspanners hebben een bandtekening dwars over de vleugels.Er lopen smalle grijze banden over de vleugels van deze bandspanner en de algehele indruk is lichtgrijs tot wit. Meer over Nederlandse namen

Toelichting wetenschappelijke naam
Cabera: Cabera is een dochter van Proteus, een oude zeeman met profetische gaven; hij bleef zichzelf steeds veranderen om te vookomen dat hij gevangen werd om profetische uitspraken te moeten doen.pusaria: pusa is een meisje (pusus is de verkleinende vorm van puer en dat is een jongen); dit wijst op een gevoelige ingewikkeldheid.

Auteursnaam en jaartal
(Linnaeus, 1758)

Trends

Onderstaande grafieken tonen de verandering in de talrijkheid van de soort in de loop van de tijd.De eerste grafiek geeft het verloop over de hele periode waarvan we waarnemingen hebben.Omdat de oude gegevens vaak niet erg nauwkeurig zijn (geen aantallen) en incompleet (nadruk op zeldzame soorten) worh3 hier de presentie afgebeeld.De tweede grafiek laat het verloop zien van de prestatie van de soort in de laatste dertig jaar.Wat presentie en prestatie precies zijn, en hoe ze worden berekend kunt u lezen op de pagina De berekeningen.

Herkenning

Voorvleugellengte: 15-17 mm. Een witte spanner met een variabele hoeveelheid grijze schubben. Op de voorvleugel bevinden zich drie duidelijke en tamelijk rechte zilvergrijze dwarslijnen; de twee dwarslijnen op de achtervleugel zijn veel minder duidelijk. Een enkele keer kunnen één of meer lijnen ontbreken.

Habitat

De Vlinderstichting beschermt al 40 jaar vlinders en libellen. Wij vinden dat zij overal waar ze in de natuur thuis horen ook daadwerkelijk moeten voorkomen.

Bossen

Struwelen

Planten

Berk

Els

Hazelaar

Meer uit dezelfde familie

Doe mee aan de tuinvlindertelling

Heb je een vlinder of libel gespot? Meld het ons! Jouw waarnemingen zijn waardevol voor het behoud van deze insecten. Samen kunnen we hun populaties in kaart brengen en beschermen. Ga naar onze website en deel jouw observaties. Help mee aan het behoud van deze prachtige dieren en draag bij aan de wetenschap van de biodiversiteit.

Waarneming melden