Vliegtijd & gedrag
Eind april-eind september in twee of drie generaties. De vlinders vliegen overdag bij zonnig weer laag boven de grond en worden dan soms voor een dagvlinder aangezien. Als de zon achter een wolk verdwijnt gaan ze direct laag in de vegetatie zitten met gespreide, enigszins omhoog gehouden vleugels; ze zijn gemakkelijk te verstoren.
- Snel naar
- Waarnemingen
- Levenscyclus
Verspreiding
Levenscyclus
Zuringspanner
Rups: juni-september. De soort overwintert als pop.

Ei-afzet

Rups

Vlinder
Verspreiding
Heel Europa behalve de Britse eilanden; in het noorden tot de poolcirkel in Scandinavië. Niet in de Alpen, wel in heel Zuid-Europa inclusief Sardinië, maar L. pupuraria is daar gewoner. Van de Baltische staten en Oost-Europa en via Rusland tot de Oeral, de Kaukasus en Noord-Kazachstan.
Benaming
- Duitse naam Ampfer-Puppurspanner
- Franse naam l'Ensanglantée de l'oseille
-
Oud Nederlandse naam
purperrode spanner
purperspanner
purpervlinder
schapenzuringspanner -
Synoniemen
Lythria purpuraria
Aspilates purpuraria
Lythria purpurata
Lythria rotaria
Meer over de naam
Toelichting Nederlandse naam
Schapenzuring en veldzuring zijn de waardplanten van deze spannersoort. Meer over Nederlandse namen
Toelichting wetenschappelijke naam
Lythria: luthron is geronnen bloed; verwijzend naar de kleur van de enige soort die Hübner in dit genus onderbracht.
Auteursnaam en jaartal
(Hufnagel, 1767)
Trends
Onderstaande grafieken tonen de verandering in de talrijkheid van de soort in de loop van de tijd.De eerste grafiek geeft het verloop over de hele periode waarvan we waarnemingen hebben.Omdat de oude gegevens vaak niet erg nauwkeurig zijn (geen aantallen) en incompleet (nadruk op zeldzame soorten) worh3 hier de presentie afgebeeld.De tweede grafiek laat het verloop zien van de prestatie van de soort in de laatste dertig jaar.Wat presentie en prestatie precies zijn, en hoe ze worden berekend kunt u lezen op de pagina De berekeningen.
Herkenning
Voorvleugellengte: 9-13 mm. De grondkleur van de voorvleugel is bij vlinders van de voorjaarsgeneratie olijfgroen of oranjebruin en bij die van de zomergeneratie okergeel of oranje. De op de voorvleugel aanwezige purperkleurige banden maken deze spanner duidelijk herkenbaar. De voorjaarsvlinders zijn aanmerkelijk kleiner. Het mannetje heeft geveerde antennen; bij het vrouwtje zijn ze draadvormig.