Zwart weeskind

Mormo maura

zwart weeskind

Vliegtijd & gedrag

Rups: september-mei. De soort overwintert als jonge rups, laag in de vegetatie. De rups foerageert ´s nachts en verbergt zich overdag in de strooisellaag. De verpopping vindt plaats in een harde cocon achter schors, in muurspleten of in de strooisellaag.

Verspreiding

Levenscyclus

Zwart weeskind

Verspreiding

Benaming

  • Engelse naam Schwarzes Ordensband
  • Duitse naam la Maure
    la Lichénée des ponts
    le Crapaud
  • Franse naam spookuil
  • Oud Nederlandse naam Mania maura
  • Synoniemen Zie voor een uitgebreide toelichting op de Nederlandse naam de uitleg bij het rood weeskind. Meer over Nederlandse namen

Meer over de naam

Toelichting Nederlandse naam

Toelichting wetenschappelijke naam
(Linnaeus, 1758)

Auteursnaam en jaartal

Trends

Herkenning

Tot 70 mm; vrij dik, naar de kop versmald; lichaam licht bruinachtig grijs of okerkleurig, met over de rug een witte, vlekkerige lengtestreep, die door een rij donkergrijze, driehoekige vlekken loopt en aan weerszijden een rij schuine, zwarte strepen heeft; onder de lijn van de zwartgerande, oranje spiracula loopt een okerachtig witte golflijn; kop lichtbruin met donkerder tekening.

Habitat

De Vlinderstichting beschermt al 40 jaar vlinders en libellen. Wij vinden dat zij overal waar ze in de natuur thuis horen ook daadwerkelijk moeten voorkomen.

Bossen

Moerassen

Rivieroevers

Planten

Berk

Dovenetel

Kardinaalsmuts

Klimop

Meidoorn

Muur

Sleedoorn

Wilg

Zuring

Meer uit dezelfde familie

Doe mee aan de tuinvlindertelling

Heb je een vlinder of libel gespot? Meld het ons! Jouw waarnemingen zijn waardevol voor het behoud van deze insecten. Samen kunnen we hun populaties in kaart brengen en beschermen. Ga naar onze website en deel jouw observaties. Help mee aan het behoud van deze prachtige dieren en draag bij aan de wetenschap van de biodiversiteit.

Waarneming melden