Ernstig bedreigd

Zwartstreepuil

Hyppa rectilinea

zwartstreepuil

Vliegtijd & gedrag

Half mei-eind juli in één generatie. De vlinders komen zowel op licht als op smeer en bezoeken bloemen van braam en framboos. Overdag rusten ze op boomstammen of paaltjes.

Verspreiding

Levenscyclus

Zwartstreepuil

Rups: juli-oktober. De rups overwintert in een met spinsel bedekte holte in de grond, waarin in het voorjaar de verpopping plaatsvindt.

Verspreiding

In Europa vooral in de landen van het centrum en het noorden. Naar het noorden tot Noord-Schotland, in Scandinavië tot de Noordkaap. Naar het westen tot Nederland, België (Ardennen) en de Vogezen. In Zuid-Europa sterk verbrokkeld en vooral in de bergen, Pyreneeën, Alpenzuidrand, Slovenië, Karpaten, Bulgarije, Pontisch gebergte en de Kaukasus. Via Noord-Azië en Oost-Siberië tot de Grote Oceaan.

Benaming

  • Engelse naam Saxon
  • Duitse naam Heidelbeer-Stricheule
  • Franse naam la Noctuelle saxonne
  • Synoniemen Lithomoia rectilinea

Meer over de naam

Toelichting Nederlandse naam
Over de voorvleugel van deze vlinder loopt in lengterichting een kenmerkende zwarte streep. Ook de Latijnse en Duitse soortnaam wijst op die streep. Meer over Nederlandse namen

Toelichting wetenschappelijke naam
Hyppa: hyppa is mogelijk een fantasiewoord zonder verdere betekenis. Het zou kunnen zijn: hupo is een beetje en paos is lijkend op, dus een beetje lijkend op een ander genus.rectilinea: rectus is recht en linea is een lijn; wijzend op de rechte, brede, zwarte, subdorsale lijn in het midden van de voorvleugel.

Auteursnaam en jaartal
(Esper, 1788)

Trends

Onderstaande grafieken tonen de verandering in de talrijkheid van de soort in de loop van de tijd.De eerste grafiek geeft het verloop over de hele periode waarvan we waarnemingen hebben.Omdat de oude gegevens vaak niet erg nauwkeurig zijn (geen aantallen) en incompleet (nadruk op zeldzame soorten) worh3 hier de presentie afgebeeld.De tweede grafiek laat het verloop zien van de prestatie van de soort in de laatste dertig jaar.Wat presentie en prestatie precies zijn, en hoe ze worden berekend kunt u lezen op de pagina De berekeningen.

Herkenning

Voorvleugellengte: 16-19 mm. Zowel de bovenzijde van het borststuk als het wortelveld van de voorvleugel zijn vuilwit van kleur, waardoor de dikke zwarte schouderstreep extra opvalt. Deze schouderstreep eindigt in een diepe punt van de sterk getande binnenste dwarslijn. In het verlengde van deze streep ligt een dunnere zwarte streep in het roodachtig bruine middenveld. De ringvlek is opvallend langgerekt. In het vuilwitte zoomveld liggen enkele zwarte pijlvormige strepen. Er is weinig variatie; soms zijn het wortelveld en het zoomveld niet witachtig, maar grijsachtig bruin van kleur.

Habitat

De Vlinderstichting beschermt al 40 jaar vlinders en libellen. Wij vinden dat zij overal waar ze in de natuur thuis horen ook daadwerkelijk moeten voorkomen.

Beekoevers

Moerassen

Rivieroevers

Vochtige loofbossen

Planten

Berk

Bosbes

Braam

Wilg

Meer uit dezelfde familie

Doe mee aan de tuinvlindertelling

Heb je een vlinder of libel gespot? Meld het ons! Jouw waarnemingen zijn waardevol voor het behoud van deze insecten. Samen kunnen we hun populaties in kaart brengen en beschermen. Ga naar onze website en deel jouw observaties. Help mee aan het behoud van deze prachtige dieren en draag bij aan de wetenschap van de biodiversiteit.

Waarneming melden