In het najaar denk je misschien niet direct aan vlinders. Maar als de weersomstandigheden gunstig zijn kan je tot wel vijftien verschillende soorten vlinders tegenkomen! Waarom zijn ze er nog, en waar zijn ze in de winter?
Welke vlinders zie je nog in de herfst?
Als het zonnig weer is (boven de 15 graden) dan zijn er nog steeds vlinders actief. Bijvoorbeeld kleine vuurvlinders, icarusblauwtjes, bont zandoogjes en koolwitjes. Zij overwinteren als eitje, rups of pop, maar hun ‘ouders’ vliegen rond totdat het winter wordt. De vlinders gaan dan dood, maar het nageslacht gaat veilig de winter in en is volgend voorjaar weer te zien.
Winterslaap
Ook de atalanta, de gehakkelde aurelia, de dagpauwoog en de citroenvlinder kan je nog steeds zien. Zij overwinteren als vlinder en zullen, als de temperatuur verder daalt, een plek opzoeken om te gaan slapen.
Meer over vlinders in de winter
Top 5 najaarsbloeiers
Help de vlinders in het najaar en breng kleur in de tuin, op het balkon of op het terras door er potten met vaste planten op te zetten, die in de nazomer bloeien. De top 5 van De Vlinderstichting:
- Hebe (struikveronica)
- Lavendel
- Asters
- Klimop (niet snoeien!)
- IJzerhard (Verbena)
Maar ook: Kattenkruid, (wilde) Tijm, Marjolein en Phlox zijn uitstekend. En er zijn veel meer mogelijkheden! Vraag uw tuincentrum of lokale kweker om advies. Of bekijk het aanbod van Vivara.

Rot fruit en boomsap
Vlinders leven niet uitsluitend van nectar uit bloemen. Atalanta’s staan erom bekend dat ze dol zijn op het sap van bloedende bomen of rottend fruit. Ook de gehakkelde aurelia en het bont zandoogje kan je hiermee lokken. Hou dode bomen dus in de gaten. Of maak zelf een lekkere fruitschaal voor vlinders!
Maak een fruitschaal voor vlinders
Met een beetje geluk tref je dan misschien zelfs wel de rouwmantel, een zeldzame vlinder die dit jaar een ‘invasiejaar’ heeft.

Hoe overwinteren vlinders?
Er zijn vier soorten, die in Nederland als vlinder overwinteren: de dagpauwoog, de kleine vos, de gehakkelde aurelia en de citroenvlinder. Ze verschuilen zich, als het kouder wordt, in een schuurtje, een bunker of een houtstapel. Daar wachten ze af tot het weer voorjaar wordt. Soms komt zo’n overwinteraar per ongeluk in je huis terecht: zet hem dan rustig buiten. Hij zal dan zelf een goede plek zoeken om te gaan onverwinteren.
Wat moet je doen als er een vlinder in je huis zit?
Trekvlinders
Net als vogels, zijn er ook vlinders die naar zuidelijker streken trekken. De atalanta, de kolibrievlinder en de distelvlinder kunnen niet goed tegen strenge vorst. In Zuid-Europa zijn hun overlevingskansen groter, en dus trekken ze in het najaar daar heen.
Help mee
Helpt u ook mee Nederland weer bloemrijker te maken? Voor slechts €10,- kunnen wij al 1 vierkante meter inzaaien! Uw steun draagt bij aan een Nederland vol vlinders. Word vandaag nog donateur en help mee! Voor snelle beslissers ligt er een prachtige vlinderkalender klaar als welkomstcadeau.
Ja, ik help mee