
Wanneer begint het vlindervoorjaar?

De kou van de afgelopen weken heeft gezorgd voor een rem op de activiteit van vlinders. Op de zachtere en zonnige dagen waren de vlinderoverwinteraars zoals citroenvlinder, kleine vos en dagpauwoog wel actief, maar nu, begin april zijn er nog maar weinig andere soorten gezien. Hoe is de voorspelling voor de komende weken?
Vlinderjaar komt wat langzaam op gang
Er zijn al wel echte voorjaarsdagen geweest dat er op de invoerportalen Waarneming.nl en Telmee honderden vlinderwaarnemingen werden doorgegeven, maar die dagen waren op één hand te tellen en het ging voornamelijk over die vlinderoverwinteraars. In andere jaren, zeker de afgelopen tien jaar, waren er veel meer meldingen van popoverwinteraars in maart. Die komen altijd wat later tevoorschijn dan de soorten die als vlinder overwinteren. Die zijn al ‘klaar’ en bij de eerste mooie zonnige en zachte dag zie je de citroenvlinders dan ook volop patrouilleren door bossen en door stad en dorp.
Langer meer zon en warmte
Voor de vlinders die als ei, rups of pop overwinteren is de temperatuursom en de hoeveelheid zonneschijn bepalend. Pas als er een aantal dagen hogere temperaturen zijn geweest en ook de hoeveelheid straling een minimum heeft overschreden komen vlinders uit hun pop. Hoeveel warmte en straling nodig zijn, verschilt van soort tot soort.
Vliegtijden op basis van weersgegevens
In de vliegtijdverwachting, die op de site van De Vlinderstichting te vinden is, krijg je een indruk wanneer de vlinders gaan vliegen. Deze verwachting wordt bepaald door de gegevens over temperatuur en straling tot nu toe dit jaar en de verwachting voor de komende 9 dagen in een model te stoppen. Dit model rekent uit wanneer de vliegtijd dit jaar zal vallen. Uiteraard is dit een inschatting, maar wel opgebouwd met de vele kennis die we de afgelopen jaren hebben verzameld over vliegtijden en weersgegevens.
Eind april biedt veel moois
Als we de verwachting voor de komende maand bekijken zien we dat er nu, in de eerste week nog veel vlinderoverwinteraars te zien zijn, maar ook dat al de eerste bont zandoogjes, klein koolwitjes en oranjetipjes te zien zullen zijn. De top van deze vlinders ligt echter, met de huidige voorspelling, pas eind april of zelfs pas in mei. Mocht er nu tussentijds een warme week zijn dan zal daardoor in het model de vliegtijd naar voren verschuiven. Het kan dus best zijn dat de piek van het oranjetipje toch rond de vroegere Koninginnedag komt te liggen, 30 april.
Meer informatie
- Voorspelmodule ‘Verwachte vliegtijden dagvlinders‘
Tags

Doe mee aan de tuinvlindertelling
Sed posuere consectetur est at lobortis. Nullam id dolor id nibh ultricies vehicula ut id elit. Duis mollis, est non commodo luctus, nisi erat porttitor ligula, eget lacinia odio sem nec elit. Maecenas sed diam eget risus varius blandit sit amet non magna. Duis mollis, est non commodo luctus, nisi erat porttitor ligula, eget lacinia odio sem nec elit.
Doe mee!